Skip to main content

Column

Sporken Leitmotiv - Bar

Foto: Jetty Sporken

10 april 2019

Bye Bye Love

Verwacht hier geen politiek oordeel over Brexit, ik kijk wel uit. Wel stemt het mij somber dat dit item de laatste jaren alles rondom dit (te) gekke land domineert, het gaat eigenlijk nauwelijks nog over die dingen die we zo anders, opmerkelijk, grappig en mooi vinden.
Bij aankomst in Hull, Dover of Newcastle kom je in een totaal ander deel van Europa binnen. Qua eigenaardigheden spant het Verenigd Koninkrijk de kroon: ze rijden aan de verkeerde kant van de weg, rekenen in inches (2,54 cm.) en miles (1.609344 kilometer), wegen zich in pounds (453 gram), kleden zich anders (lees slecht) en drinken een pint, wat hier een halve liter is en bij hun 0.568 liter. Het ergste is nog die sloot melk in de thee.
Maar dit alles is ook juist de charme van een ‘land dat zo veel op zichzelf lijkt’ (quote Gerty).

Ik ging er graag naartoe, eerst op vakantie met het gezin, later voor mijn werk als dirigent, tenor en reisorganisator. Mooie herinneringen. De concertreizen gingen naar Liverpool, Birmingham, Oxford, Cambridge, London, en een beetje verderop naar Dublin, Glasgow en Edinburgh… uit te spreken als Edinburrrruh. Nog maar een jaar geleden heb ik in Heerlen een editie van de lezingencyclus Luistervinken compleet gewijd aan dat land waar ik altijd een zwak voor heb gehad.

De betekenis van hun muziek is met geen tien inktcartridges te beschrijven, al hoor je in Nederland vrij weinig Dowland, Morley, Field, Tallis, Purcell, Händel, Elgar, Holst, Vaughan Williams, Britten en Tippett. Engelse pop des te meer: Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd, Muse, Deep Purple, Kaiser Chiefs, UB 40, Dire Straits, Black Sabbath, Sting…

Net nu het allemaal een beetje als ‘van ons’ begon te voelen, willen ze terug naar de eilandstatus en krijg je het gevoel dat ze hun cultureel erfgoed voor zichzelf willen behouden: Shakespeare, Austin, Wilde, Monty Python, Fawlty Towers, Charlie Chaplin, Inspector Morse (Jaguar, whisky, klassieke muziek), Hugh Grand, Stephen Fry, Michael Gambon, de stem van David Attenborough, Kate Winslet, Michael Caine, Anthony Hopkins, Helen Mirron, Judi Dench.

Bye Bye Love? Ik hoop het niet!

Leuk! Laten we dit delen op Facebook:

Sporken Leitmotiv