Skip to main content

Column

Sporken Leitmotiv - Bar

Foto: Jetty Sporken

2 januari 2018

Concertbezoek, goed voor u

Met het diploma Schoolmuziek (Docent Muziek nu) van het Conservatorium Maastricht zijn het voornamelijk volwassen muziekfreaks waarop ik mijn muzikale pijlen heb gericht. Eerst met een mooie baan op de Muziekschool van Heerlen, daarna als zelfstandig ondernemer.

Leidraad is klassieke muziek in alle verschijningsvormen, niet vreemd dus dat Leitmotiv de naam voor mijn bedrijf moest worden, al denk je bij dat woord vooral aan Wagner. En juist hem moet ik niet, zelfs als zijn muziek me van tijd tot tijd huizenhoog kippenvel bezorgt. Aardige bijkomstigheid is trouwens dat Leitmotiv een woord is in de categorie Kindergarten, Apartheid en Polder, internationale begrippen. 🙂

Naast educatie en ad hoc dirigeren of spelen vormt het bijwonen van concerten een van de belangrijkste onderdelen van mijn praktijk. Ik ben inmiddels de tel kwijt, maar een gemiddelde van een concert per week haal ik met gemak, dus tel maar uit waar je op uitkomt na vijfendertig jaar. Om die reden heeft het geen enkele zin om aan een opsomming of Top 100 van meest memorabele voorstellingen te beginnen, je zou er zomaar een aantal vergeten.
Het waren in ieder geval zeer uiteenlopende concerten, soms gratis (conservatoria, muziekscholen, open-air), een andere keer peperduur (operahuizen of met wereldsterren), van aanstormend tot gearriveerd talent.
Oké, het was niet altijd hoogdravend, nog sterker, het viel ook wel eens tegen. Ik weet nog dat ik me na een stuitend slecht concert geen raad wist tegenover de reisgroep. De opmerking ‘Toine, jij hebt niet slecht gespeeld’ van een van de deelnemers bracht redding.

Concerten bijwonen is magisch, je ziet het publiek na afloop blij, onder de indruk en geëmotioneerd de zaal uitkomen. Zo blijft geschiedenis (ook die van de controversiële Wagner) van de ondergang behoed.

Leuk! Laten we dit delen op Facebook:

Sporken Leitmotiv