Skip to main content

Column

Sporken Leitmotiv - Bar

Foto: Jetty Sporken

26 oktober 2018

De klassieke clichés

Het overkomt me best vaak dat ik tijdens gesprekken te horen krijg dat opera’s van Wagner en Verdi te lang duren, Schönberg valse muziek componeerde en Mahler te hoog gegrepen is. Zo weet ik er nog wel een paar: Bach = kerkmuziek, Ravel = Bolero, Tsjaikovski = Ouverture 1812 en Mozart = een jolig ventje, want: aine klaine nachtmoeziek.
Dat terwijl Wagner en Verdi ons, weliswaar op theatrale wijze, laten nadenken over het leven en de valse tonen van Schönberg dissonanten heten; alleen honden en tanden zijn vals en er zijn mensen die vals zingen. De vaak hoog van de toren blazende Mahler schuwde een beetje kitsch bepaald niet, onder andere met koebellen en zeer volkse teksten, en de gelovige Bach (Soli Deo Gloria) schreef vooral veel profane muziek.
Nog los van het feit dat Ravel de Bolero met afstand zijn slechtste compositie vond en Tsjaikovski hoopte dat de luidruchtige 1812, inclusief kanonschoten, na die eerste keer nooit meer uitgevoerd zou worden.

Nu ik. Winters hier zijn koud, Nederland is tolerant, we kunnen niet zonder Boer zoekt vrouw, in de Randstad is het te doen en Heerlen beschouwt men als een mijnstad ergens down under.
Dat terwijl winters alleen nog maar in dromen voorkomen, het met de verdraagzaamheid in Nederland slecht gesteld is, elke boer inmiddels toch een partner gevonden zou moeten hebben, men in de Randstad toeristen is gaan haten (tolerantie, weet u nog) en Heerlen gewoon een stad is als veel andere steden, fijn om in te leven.

Bullshit dus die vooroordelen, terug naar de klassieke muziek. Probeer eens een complete symfonie van Mahler (en niet alleen het Adagietto uit zijn vijfde), of het pianoconcert in G van Ravel, bezoek minstens één keer in uw leven de opera Pique Dame van Tsjaikovski en u bent voorgoed verkocht. De vioolconcerten van Bach zijn mathematisch gevoelig en mooi, en wie niet inziet of hoort dat de laatste jaren van Mozart getekend werden door veel drama, moet snel op zoek naar hulp. O ja, er zijn zelfs toegankelijke Wagners en Verdi’s.

Ik wil het u graag laten ervaren, u kunt terecht bij Luistervinken en bij mijn concertinleidingen.

Leuk! Laten we dit delen op Facebook:

Sporken Leitmotiv