Skip to main content

Column

Sporken Leitmotiv - Bar

Foto: Jetty Sporken

19 november 2018

Kerstmuziek

Laat mij nu eens de eerste zijn die het over kerstmuziek gaat hebben. Zo gek is dat exact vijf weken voor dat eindejaarsfeest niet eens, als je bedenkt dat we zestien (!) weken voor carnaval al met die muziek geterroriseerd worden. Ging ik laatst op een zondagochtend naar Maastricht om een kaarsje aan te steken in de Sterre der Zee, was er bijna al geen parkeerplaats meer te vinden, om 11 uur. Bij het openen van het portier werd het me duidelijk: de 11e van de 11e. We hadden duidelijk voor de verkeerde dag gekozen, er was in de binnenstad geen ontkomen aan.
Dat rechtvaardigt voor mijn gevoel dit stukje over kerstmuziek. Want zodra Sinterklaas zijn hielen heeft gelicht, krijgen we een nieuwe lading muziekterreur over ons heen, de kerstliedjes met rinkelende belletjes, over kastanjes, rendieren en sneeuwvlokjes, en kruipen Chris Rea, Bing Crosby, Slade en John Lennon weer uit de hoezen; ook geen ontkomen aan.

Het is echt niet zo dat ik een hekel heb aan die achtergrondmuziekjes, maar voel toch een lichte drang een pleidooi te houden voor die andere kerstklanken, klassieke muziek die de vredige sfeer in het huis ook kan bevorderen. En aangezien het bij kerstmis over andere zaken gaat zoals de feestdis en het familiegebeuren, mag die muziek wat mij betreft ook een beetje naar de achtergrond (maar dat blijft wel onder ons). In ieder geval kun je er goed bij eten en kaarten.
Zoals: – Concerto grosso van Corelli – Weihnachtsoratorium van Bach – Cantata Pastorale van Scarlatti – ‘Kerst’ Symfonie nr. 26 van Haydn – Weihnachtsbaum (12 pianostukjes) van Liszt – Tsjechische Kerst-Mis van Ryba – Christmas Carols door de koren van Cambridge of Oxford of Weihnachtslieder door de jongens uit Leipzig.

Misschien een alternatief voor het geval u genoeg hebt van Rudolph, Winter Wonderland, Blue Christmas en (mijn persoonlijk dieptepunt) Feliz Navidad. Ik wens het u wel.


Leuk! Laten we dit delen op Facebook:

Sporken Leitmotiv