Skip to main content

Column

Sporken Leitmotiv - Bar

Foto: Jetty Sporken

11 september 2017

Muziekles

Als derde kind en benjamin van een gezin in Nieuwenhagen kreeg ik muziekles van overbuurman Pierre van de Wall. Broer Henk en zus Sybille waren er al mee bezig, ik moest wachten tot ik kon lezen en schrijven.

Van de Wall was dirigent en organist in de kerk van Nieuwenhagerheide, type wereldberoemd in eigen dorp. We zongen in zijn koor en kregen op zaterdagnamiddag thuis muziekles, bestaande uit solfège, zang, blokfluit en piano.

Uiteindelijk werd het mijn beroep, ik ben van de Wall na zijn overlijden opgevolgd. Die eerste baan verloste me van de dienstplicht.

Een grotere pedagoog dan Pierre van de Wall ben ik nooit tegengekomen, een verhaal apart. Hij wist wat goed en niet goed voor me was, loodste me door de lastige jaren van de puberteit, ging respectvol om met alle mensen om hem heen. Niet de kennis en kunde, maar de manier waarop hij de liefde voor muziek wist over te brengen is wat me altijd heeft aangesproken. Het ging nooit over hem.

Het moment dat hij me dat geweldige Verschueren-orgel liet bespelen staat voorgoed op mijn netvlies, of toen hij zich een half uur voor de Mis ‘ziek meldde’ en mij het kinderkoor liet dirigeren en begeleiden. De kennismaking met Bach gaf de definitieve doorslag. Op zekere dag kwam hij binnen met het Wohltemperierte Klavier: ‘Toine, je bent toe aan iets bijzonders’. Toen wist ik het zeker: het wordt muziek, niets anders.

Tijdens de lessen kwamen behalve het pianospel theorie, harmonie, transponeren, koordirectie, liedbegeleiding, orgelspel en orgelstemmen aan bod. Geloof het of niet, ik schreef een Kyrie op Yesterday en een Sanctus op een deel uit een pianosonate van Mozart. Maar daarnaast ging het ook vaak over de liefde voor mooie auto’s en de Franse keuken. Achteraf werd het me duidelijk: een musicus functioneert pas goed als hij kan genieten. Hij reed zelf trouwens in een zacht verende witte Buick Special, de buurman rechts van mij in een Citroën DS, ik wist me omringd door klassieke schoonheden.

Mijn advies: Laat kinderen zingen en spelen en haal een van de Wall in huis!

Leuk! Laten we dit delen op Facebook:

Sporken Leitmotiv