Nadat muziekensembles en -instanties ons jarenlang trakteerden op prachtige concerten, staat een groot deel hiervan nu oog in oog met de eindstreep, gevolg van de vierjaarlijkse subsidietoekenning en –afwijzing. Een dubieus systeem als je mij vraagt, alleen al omdat de voorwaarden op grond waarvan de een afgewezen wordt, exact dezelfde zijn op grond waarvan de ander de subsidie wel krijgt toegewezen. Dat maakt de argumentatie wel heel dun, en er is meer, zoals het maken van onderscheid.
Ravel was zo gek nog niet toen hij zei dat je met het aannemen van een onderscheiding een ander het recht verleent om te onderscheiden.
Een ander gevolg van het subsidiesysteem is dat geredde musici opeens van mening zijn dat de commissie haar werk goed heeft gedaan, een week eerder dachten ze daar nog anders over en was men al bezig met het schrijven van rouwbrieven.
Maar dat er slachtoffers gaan vallen is wel duidelijk. Zo vrees ik dat in Kerkrade het Orlando Festival als een Titanic zal ondergaan, en dat doet pijn. De abdij van Rolduc was 39 jaar toneel van unieke vriendschappen tussen artiesten en publiek en van hoogstaande concerten en educatie. Heel wat muziekliefhebbers reserveren de maand augustus voor Zuid-Limburg, sowieso een paradijselijk stukje Nederland.
Leeftijdsdiscriminatie ligt op de loer als Orlando het veld moet ruimen, want het zijn voornamelijk ouderen die hierop afkomen, niets mis mee. Het zijn toch ook hoofdzakelijk jongeren die voor popfestivals kiezen? Prima zo.
Orlando is niet toekomstbestendig, oordeelde de commissie. Bach is al 300 jaar toekomstbestendig!
De commissie niet, die heeft niet eens geschiedenis.