Skip to main content

Column

Sporken Leitmotiv - Bar

Foto: Jetty Sporken

5 december 2022

Terug in de tijd

Decembermaand, terugkijkmaand, vooruitkijkmaand, familiemaand, muziekmaand, maand van goede voornemens. Voor mij ook een nostalgiemaand, want het is weer tijd voor Bachs Weihnachtsoratorium en alle kerst-cd’s van de vervlogen luistercursus. Meer dan ooit heb ik behoefte aan tijdsheimwee, zeker nu de wereld zo op de kop staat en romantiek verder verwijderd lijkt dan ooit.
In mijn kinderjaren was de nachtmis op 24 december een jaarlijks terugkerend hoogtepunt, ik ruik de geur van wierook en kerstbomen nu nog. Nog meer hoor ik in gedachten de Mis van Perosi, Transeamus, In dulce jubilo en Stille Nacht in het Duits (!): Gottes Sohn, o wie lacht. Het koor zag de vele repetities beloond met een applaus maar bovenal met een voldaan gevoel vanbinnen.
Thuisgekomen gingen we aan tafel die door mijn moeder al voor de mis feestelijk was aangekleed. Kaarsen en kachel gingen aan, de 33 toerenplaten werden opgezet. En uiteraard aten we pasteitjes met kippenragout en heerlijke witte broodjes, toen een grotere luxe dan nu.
En buiten ‘sneeuwde het altijd’ en was het ijzig koud.

De sfeer op de jongensbasisschool roept eveneens warme herinneringen op. De Sint-en-Piet tekening op de achterkant van het grote krijtbord maakte plaats voor een prachtige kerstprent. Er werd die weken heel wat getekend, gekleurd, gezongen en geluisterd, want meester Jos was gek op klassiek.

Nog meer nostalgie dan. De dag dat thuis alle ballen en heiligen van zolder kwamen en eerst die kerstlampjesdraad uit de knoop gehaald moest worden voordat het optuigen van de boom en versieren van de woonkamer kon beginnen. Verder de lp van de Leidse Sleuteltjes (lekker onzuiver), nieuwe kleren, patience en jokeren, pianospelen, kribjes bewonderen, gebak met slagroom en radong met poedersuiker, kerstkransjes, het ‘zondagse’ servies, ARD en ZDF televisie met kerstmuziek en Wiener Sängerknaben, de heerlijke geuren in huis, geen aanmaak- maar echte limonade, Sisi, de Herdertjes lagen bij Na-há-hách-te, Bing Crosby, nieuwe Dinky Toys en elkaar een gelukziëlig chrismus wensen.

Ik wens jullie een mooi en behaaglijk kerstfeest, droom van toen…
misschien komt het terug
 !

Leuk! Laten we dit delen op Facebook:

Sporken Leitmotiv