Skip to main content

Column

Sporken Leitmotiv - Bar

Foto: Jetty Sporken

2 december 2019

Top

In december vliegen ons traditiegetrouw de Tops weet-ik-hoeveel om de oren en kunnen we onze eigen voorkeur per stem uitbrengen, leuke bezigheid. De klassieke Radio 4 Hart & Ziel Lijst is trouwens al in oktober uitgezonden, eigenlijk hoort die ook thuis in de decembermaand.

Over welke stukken tot mijn persoonlijke top behoren, kan ik kort en duidelijk zijn: heel veel! Het zijn die werken waarvan je onmogelijk genoeg kunt krijgen, die je nooit vervelen, die je ook na honderd keer nog raken, die je mist als je een poosje geen muziek hebt gehoord, waar je naar uitkijkt als die periode van het jaar weer in zicht komt, waar je van droomt en die je toch maar weer in de cd-speler stopt of via Spotify beluistert, kortom die muziek die je door en door kent en die deel van jezelf is geworden.

Een concertbezoek voegt hieraan toe dat je getuige bent van hoe die muziek gezongen, gespeeld en geïnterpreteerd wordt. De beste artiesten zijn die musici die je blijven verrassen met hun muzikale diepgang of originele opvatting. Als die hun viool aanleggen, de vingers op de toetsen leggen of de keel openzetten, voel je dat het weer bijzonder wordt. Aan de manier waarop dirigenten het podium betreden en zich gaan inleven in de partituur op de standaard of in hun hoofd, weet je dat het magisch wordt. Dat mee-ademhalen maakt dit vak uniek.

Mijn persoonlijke top van 2019 was de concertreis naar Leipzig die ik mocht organiseren voor de Jong Talentenklas van het Conservatorium Maastricht. Het stemde mij en de deelnemers heel tevreden en gelukkig om mee te maken hoe belangrijk het voor die jongelui was om te mogen spelen ‘in de nabijheid’ van Schumann, Mendelssohn en Bach. Wat een feest.

Ik wens u veel feest en topmuziek deze maand, tot in 2020.

Leuk! Laten we dit delen op Facebook:

Sporken Leitmotiv