Skip to main content

Column

Sporken Leitmotiv - Bar

Foto: Jetty Sporken

25 maart 2020

Wetenchap en nostalgie

Nu het openbaar leven tot stilstand is gekomen (corona) en verdriet en angst de wereld in hun greep hebben, zitten we vast in ons eigen huis en zijn we maar wat blij met de technische verworvenheden die we vroeger niet voor mogelijk hadden gehouden. Het is de wetenschap die ervoor zorgt dat we de stilte om ons heen toch op een aangename manier met communicatie en muziek kunnen opvullen. Hoe prettig een normaal gesprek ook is, nu komen telefoon, Face Time, Skype en WhatsApp ons goed van pas. Een alternatief voor een liveconcert in de zaal zijn de geluidsdragers, en zo brengt de ontstane thuissituatie ook iets speciaals met zich mee.

Mij brengt het in ieder geval terug naar mijn jeugdjaren, ik denk terug aan de eerste Philips (koffer)pick-up thuis en aan de eerste 45 en 33 toerenplaten met Mario Lanza, Beniamino Gigli, Schuberts Winterreise met Dietrich Fischer-Dieskau en good old Gerald Moore, Peter en de Wolf (stem Manus Willemsen?) en Carnaval der Dieren. Later deden anderen hun intrede, zoals de elpees met de gouden combinaties, u kent ze vast nog:

Kant A: Pianoconcert Schumann Kant B: Pianoconcert Grieg
Kant A: Vioolconcert Mendelssohn Kant B: Vioolconcert Bruch

Later werden Ravels orkestratie van Moessorgski’s Schilderijententoonstelling en zijn Boléro ook onafscheidelijk. Nog meer heimwee maakt zich meester van mij als ik terugdenk aan de plaat met Albinoni’s Adagio, het Air van Bach, La Notte van Vivaldi, de Serenata notturna van Mozart en Reigen seliger Geister van Gluck, wat was dát mooi. Dat laatste stuk hadden we eerder al gehoord bij ‘oom in IJmuiden’, het werd mijn moeders favoriet.

Nu ik wat meer tijd heb om te mijmeren, verschijnen die Middeleeuwen weer helder voor mijn geest, jarenlang had ik daar ‘geen tijd’ voor. De elpees zijn weliswaar de deur uit, maar gelukkig zijn daar cd, spotify en YouTube. Wat ik wel mis is dat onnavolgbaar unieke geluid van de naald als die op het vinyl landde, prchroem, als ik eerlijk ben ook dat wazig geluid als er een stofje op de naald zat, en al helemaal dat knetterend open haard geluid.

Leuk! Laten we dit delen op Facebook:

Sporken Leitmotiv