Skip to main content

Column

Sporken Leitmotiv - Bar

Foto: Jetty Sporken

31 augustus 2018

Wiebes, daar is geen vraag naar

Zondag 26 augustus, ik ging er weer eens uitgebreid voor zitten. Het programma Zomergasten staat bij ons al jaren hoog genoteerd, je zou er bijna niet voor op vakantie gaan.
De meeste gasten hebben iets te vertellen of tonen bijzondere fragmenten, het is doorgaans interessant, zelfs wanneer het een gast betreft uit de categorie ‘ver van mijn bed’. Komt nog bij dat je een avond lang niet om het kwartier herinnerd wordt aan een nieuwe bril of auto.

Eric Wiebes toonde zijn nieuwe, niet onaardige look, maar bleef herkenbaar aan die snerpende stem waarmee je zelfs geen tweede ronde van The Voice of Holland haalt. En dat is maar goed ook.

Als niet VVD-ers gunden we hem het voordeel van de twijfel, tot het moment dat het over kunst ging. Ergens moeten ze deze man toch hebben opgegraven, want dat er in 2018 nog een levende ziel rondloopt die kunst als elitaire hobby beschouwt had ik niet voor mogelijk gehouden. Hij voegde er nog aan toe dat hij laatst voor het eerst in het Concertgebouw was geweest, nota bene bij de uitvaartplechtigheid van Eberhard van der Laan.
Om daarna kunst af te doen als ‘er is geen vraag naar’ en het ‘heeft geen nut’ was ronduit gênant voor een minister uit het land van Jaap van Zweden, Janine Jansen, Eva-Maria Westbroek, Ton Koopman en Reinbert de Leeuw, om er maar eens een paar te noemen. Even voor Wiebes: dit zijn mensen die best leuk muziek maken (in hun vrije tijd), want werken doen ze niet.

Kunst hoeft dus niet volgens Wiebes. Hij heeft thuis vast een HEMA-klokje of IKEA-poster aan de muur, zit op fruitkisten, eet elke dag aardappelen en drinkt daar een goed glas Moselblümchen bij, draait André Rieu (want: klassiek), leest Jip en Janneke (echte VVD literatuur) en bidt voor het slapen gaan bij de plastic buste van Thorbecke.
Bij verrijking door kunst denk ik aan wat goed is voor geest en lichaam, Wiebes aan zijn portemonnee (want: nut). Geld besteden aan banken heet investeren, geld besteden aan kunst is weggooien.

Nadat ene Halbe Zijlstra de vaderlandse cultuur tot op het bot had uitgekleed, hoopte ik verlost te zijn van dit soort enggeestigheid, maar helaas. Sorry VPRO, we zijn afgehaakt.

Leuk! Laten we dit delen op Facebook:

Sporken Leitmotiv